"Peyrache Shihan met een mooie Kokyu Nage."

Wat kan ik verwachten tijdens een les?

In de lessen is het de bedoeling dat iedereen zich prettig voelt en de stress van de buitenwereld even helemaal aan de kant kan zetten. In tegenstelling tot sportscholen wordt er niet aan conditietrainingen gedaan maar begint men met ademhalingsoefeningen en een warming-up door middel van het stretchen van het lichaam. Tijdens de les legt de sensei (leraar) de techniek(en) en theorie uit die van belang zijn voor zijn deshi (studenten). Koppels worden gevormd na elke uitleg en men probeert zo goed als mogelijk de techniek uit te voeren.

Concentratie tijdens de les is vereist want het gaat hier om gevaarlijke handelingen wanneer zij verkeerd worden uitgevoerd. Omdat de technieken zonder enige pijn uitgevoerd kunnen worden wil niet zeggen dat het geheel ongevaarlijk is.

Tegen het einde van de les wordt er nog getraind met ofwel de bokken (houten zwaard) of met de jo (staf). Ook dit begint vanaf dag 1. Men hoeft dus geen zwarte band te hebben om de wapens te mogen bestuderen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen gevorderden en beginners want men leert van elkaars kennis en fouten. We zijn immers allen mensen die fouten maken en in de dojo maak je de fouten zodat men ze niet in het dagelijkse leven meer hoeft te maken.

Aikido training samengevat:
  • het ontwikkelen van een goede reflex
  • een juiste harmonie tussen lichaam en geest
  • het goed kunnen omgaan met stress en conflictsituaties in het dagelijkse leven
  • het bestuderen van de principes en denkwijze van Aikido


terug ...