Ware overwinning is zelfoverwinning.

- Stijn Donders Sensei -

Wat is Aikido?

Maak kennis met Aikido
Aikido is een Japanse krijgskunst voor zelfontwikkeling, ontwikkeld door Morihei Ueshiba. O'Sensei, 'de grote meester', bestudeerde Daito-Ryu aiki-jujutsu en vele andere krijgskunsten. Hij bracht deze effectieve gevechtstechnieken tot een hoger niveau waardoor het niet langer nodig was om de tegenstander(s) letsel aan te brengen. Deze werkwijze en filosofie resulteerde in de geboorte van aikido.


Geen vechtsport
Aikido is geen vechtsport - integendeel zelfs. Aikido kent geen competitie of prestatiedrang. Het doel van aikido is zelfontwikkeling, een beter mens worden op ieder gebied. Daarbij staat ego vaak in de weg, dingen zoals graden en competitie hebben daarom geen plek binnen de dojo. Door controle te krijgen over jezelf en je emoties kan je problemen veel directer aanpakken. Aikido is een krijgskunst waarbij alles wat de beoefenaar leert in geen enkele vorm uitgeoefend mag worden in geen wedstrijd op aarde. Effectiviteit en efficiëntie zijn bepalend in een goede krijgskunst.

Universele principes
Aikido beoefenen is een fysieke representatie van de filosofie. Door de gevechtstechnieken te bestuderen ga je begrijpen dat je deze principes niet alleen in fysiek conflict kan gebruiken maar ook in je dagelijkse leven. Bij de oefeningen gaat het om universele principes: omgaan met emoties, geweldloze weerbaarheid en de eenheid van lichaam en geest. De verschillende manieren van trainen, bijvoorbeeld staand of zittend, gewapend of ongewapend, dienen om dezelfde principes vanuit verschillende invalshoeken, te begrijpen en eigen te maken. De geweldloze mentaliteit van aikido komt tot uitdrukking in elke oefening. Het gebruik van fysieke kracht wordt tot een minimum beperkt. Aikido is ook daarom geschikt voor iedereen: vrouw en man, oud en jong, sterk en zwak.

Veel voordelen
Aikido levert de regelmatige beoefenaar veel voordelen op. Het idee is dat er maar één gevecht werkelijk de moeite waard is om gevochten te worden: het gevecht met jezelf. Aikido gaat dus vooral om de verbetering van jezelf. Die verbetering kun je vinden op de volgende gebieden:

Spreekt aikido jou aan? Kom dan vrijblijvend kennismaken en een paar proeflessen volgen. Neem hiervoor contact op met Sensei Stijn Donders via info@shintoryu.nl of 06-54336648.


Geschreven door Stefan Gielliet: leerling in Aikido Dojo Shinto Ryu.

(2011-09-07)

 

Klik hier om terug te gaan naar de artikelen.