Om te begrijpen waar Aikido vandaan komt, waarom het zo is geworden zoals het nu is, moet je terug naar het verleden...

Geschiedenis van Aikido

Ueshiba Morihei
Ueshiba Morihei, de stichter van Aikido, werd op 14 December 1883 in Tanabe, Japan geboren. Ueshiba had erg veel interesse in martial arts, religie en filosofie. Zijn zoektocht naar martial arts begon toen hij klein was, zijn vader werd voor de neus van de kleine Morihei geslagen door een groep mannen en hij vond dat dit onrecht niet mocht bestaan. Zo begon hij met allerlei krijgskunsten waaronder de zwaard kunst in de dojo Shinkage Ryu en Jujutsu in Kito Ryu dojo. Na een tijd van dienst in het leger begon hij vanaf 1912 bij Takeda Sokaku, het hoofd van de Takeda familie, te trainen. Deze style heet Daito-Ryu Aiki-Jutsu. Nadat zijn vader was overleden trok hij zich terug en verdiepte zich in de religie Omote-kyo. Hij realiseerde zich dat Budo niet over geweld en dood ging maar over harmonie. Zo ging hij aan de slag met technieken waarop mensen niet bezeerd hoefde te worden. En op deze manier mensen de zinloosheid van hun eigen agressie en aanval te laten inzien.

Tokyo
In 1927 gaat hij naar Tokyo en opent een school. Hij nodigt veel hoge leraren uit andere disciplines en stijlen uit waaronder Kano Jigoro (stichter van Judo) om te laten zien waar hij aan had gewerkt. Deze mensen waren zo onder de indruk dat zij een aantal gevorderde studenten naar zijn school stuurde om deze nieuwe vorm te studeren. Kanbuko (de naam van zijn dojo) was af en al snel kwamen studenten die veel zouden uitmaken in het huidige Aikido waaronder Tamura Nobuyoshi.

Tot aan het uitbreken van de 2e Wereldoorlog werd Ueshiba zo bekend dat mensen zijn belevenissen gingen opschrijven. Vooral zijn zoon Kisshomaru schreef veel over zijn vaders leven.

In 1942 wilde hij niets meer met de oorlog te maken hebben en ging naar het dorpje Iwama. Hij gaf zijn zoon Kisshomaru de opdracht Kanbuko te onderhouden maar deze was bijna leeg vanwege de oorlog. Ueshiba bouwde in Iwama een dojo en een Aiki Tempel die nog steeds bekend zijn.

Iwama
In Iwama heeft Ueshiba uiteindelijk officieel Aikido (de weg van harmonie) gebruikt en tot 1952 heeft hij zijn technieken en de filosofie van Aikido verfijnt. Na de oorlog groeide Kanbuko (wat tegenwoordig de Hombu Dojo heet) heel erg snel en Ueshiba Morihei werd O-Sensei genoemd, de grote meester, meester van Aikido.

Tot aan zijn dood bleef hij aan iedereen die Aikido wilde leren les geven en verfijnde 'de weg' tot 26 April 1969. Hij gaf zijn studenten net voor zijn dood de opdracht om niet egocentrisch te trainen maar Aikido aan de hele wereld te laten zien.

Europa
Zo kwam Tamura Shihan (Shihan is een eretitel: rolmodel, meester instructeur) in Europa aan die in Frankrijk ging wonen om daar Aikido te geven. Tamura Shihan gaf les aan mijn meester Alain Peyrache Shihan. Peyrache Shihan start na jarenlang uchi deshi te zijn van Tamura Shihan zijn internationale dojo ISTA.

Ueshiba Moriteru
Ueshiba Kisshomaru, zoon van Morihei Ueshiba, heeft jarenlang de Aikikai geleid maar nu staat O'Sensei's kleinzoon Ueshiba Moriteru als Doshu (leider van de weg) aan het hoofd van de Hombu Dojo in Japan.

(2008-01-14)

 

Klik hier om terug te gaan naar de artikelen.